Vill du lära dig allt genom Lakritsprovning

Visste du om att det är skillnad på lakrits och salmiak?

Lakrits framställs av lakritsroten som finns i östra och södra Europa. Den odlas i Tyskland, Frankrike och Italien för att användas i dryck och godis. Det är just i södra Italien i Kalabrien som man hittar den finaste och smakrikaste lakritsen.

Salmiak är en salt med mycket intensiv smak medans lakrits är en rot man mal ned och torkar till pulver. När man blandar både salmiak och lakrits får man saltlakrits. Utan salmiak blir det sötlakrits.

Lakritsprovningen

Det är åter Taysta som håller i den tillsammans med chocolat i Uppsala. De har även cigarrprovning och chokladprovning.

Under lakritsprovningen så testar man olika lakrits i olika former – söt, salt, smaksatt och i kombination med choklad. du kommer även få lära dig mer om lakritstillverkning, historik och en hel del kuriosa. Vad är egentligen skillnaden mellan lakrits och salmiak och hur skiljer man premiumlakrits från det man hittar i godishyllan.

lakritsprovning
Lakrits använder man i både mat och godis. Det är då godiset lakrits man får prova under en lakritsprovning.

Hur produceras lakrits?

Smeten kokas i 8 timmar till att börja med. Sedan pressas den ut i stänger. För att sedan åka igenom en torktunnel eftersom det är stänger som ska torkas. Sedan klipper man den i bitar. Efter att man har klippt dem ska de torkas i 10 hela veckor.

Världens dyraste lakrits (80 gram kostar 3600 kr) dvs 45 000 kr per kg.

Vit tryffel från Alba och svart tryffel från Perigord. Hasselnötter från Piemonte. Vit Toscano White choklad från Amedei. Torkad iransk störkaviar. Rålakrits från Kalabrien.

Man använder lakrits i vissa mediciner för att det är bra för tex magen men är inte bra för de som redan har högt blodtryck. Redan för tusentals år sedan upptäcktes att lakrits har lindrande och fungerande verkan mot halsbränna, halsont och hosta. När det gäller hosta går det dessutom lika bra om inte bättre med riktig honung i glas varmt vatten. Du kanske också märkt att man använder lakritsens antiinflammatoriska och slemlösande i hostmedicin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *